Digitectuur in Oslo

Page content

article content

Digitectuur in Oslo

Deichman staat voor de uitdaging om een nieuwe hoofdbibliotheek te realiseren, in hartje Oslo, naast het spraakmakende operagebouw. Het onderkent daarbij de mogelijkheden van nieuwe technologie, waarbij de menselijke maat niet uit het oog verliezen. Het onderkent dat nadenken daarover al in een vroeg stadium van het ontwikkeltraject moet plaatsvinden. Voordat je als organisatie digitaal bent, moet je dat leren te worden. En dat gebeurt door te doen, door te oefenen. Vanuit het ‘leadership team’ is er in samenwerking met digitectuur voor gekozen verschillende digitale projecten op verschillende lokaties in de stad uit te rollen.

Zo is er vanaf medio 2015 tot heden geëxperimenteerd met digital signage in de wijk Majorstua of je meetbaar, aantoonbaar de klanttevredenheid kunt verhogen en het aantal vragen aan medewerkers kunt verlagen. Zie voor de uitkomst artikel.

In de wijk Furuset Is het strategische onderliggende vraagstuk hoe jeugdwerk, horeca en een bibliotheek samen kunnen functioneren en elkaar versterken in één gebouw. Fundamentele voorwaarde is goede informatievoorziening. Zowel online als fysiek dient het programma aanbod, het gebruik van ruimtes, huisregels duidelijk en helder gecommuniceerd te worden.

Het internationaal vermaarde Munch Museum in de multiculturele wijk Toyen gaat verhuizen naar het centrum van Oslo. Om dit verlies op te vangen mag de wijk een investering doen. Betrokken partijen zijn erover eens dat dit een voorziening voor kinderen moet worden. Dit geeft Deichmann de mogelijkheid om een heel nieuw concept voor jeugdbibliotheek uit te werken olv vernieuwer Reindert Mithasselt. Vanuit digitectuur zit Alex in de ontwikkelgroep om de gewenste innovaties in de dienstverlening te vertalen naar technologie. Meest in het oogspringend is de nieuwe manier van uitlenen en terugbrengen van boeken en spullen. Uitgangspunt is dat deze geen vaste plaats meer hebben in de bibliotheek. Dit is vertaald naar een digitaal concept en digitectuur bracht de benodigde mensen bij elkaar: bibliotheekprofessionals, ontwerpers, programmeurs, studenten en rfid specialisten. Het resultaat is een unieke oplossing gebaseerd op nieuwe RFID technologie. Dit project heeft in Noorwegen een prestigieuze prijs gewonnen voor het meest innovatieve, digitale project.